fbpx

petrakisphoto

Ο Γιώργος Πετράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά, και έχει καταγωγή από τον Αποκόρωνα και την Κίσσαμο του νομού Χανίων. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Metropolitan του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Kentucky των ΗΠΑ, και εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πρώτη του επαφή με την κρητική παράδοση ήταν σε ηλικία εφτά χρονών, με την πρώτη ομάδα του χορευτικού ομίλου «Ψηλορείτης» και με δάσκαλό του τον Κωστή Μπούτζουκα από το Αμάρι. Η συμμετοχή της ομάδας σε πολλές εκδηλώσεις στην τοπική κοινωνία των Χανίων και σε όλη την Κρήτη, σε συμπόσια και διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, του έδωσαν αρκετή εμπειρία σε χορευτικές παραστάσεις.

Δάσκαλός του επίσης στα Χανιά ήταν ο Θεοχάρης Ξηρουχάκης, πρωτοχορευτής του οποίου υπήρξε στο συγκρότημα «Λεβεντογέννα Κρήτη». Εκτός των πολλών παραστάσεων, συμμετείχε και στα –διάρκειας δύο ετών– γυρίσματα της πρωτοποριακής βιντεοταινίας εκμάθησης κρητικών χορών «Η λεβεντιά των κρητικών χορών».

Με την άφιξή του στην Αθήνα το 2003, εντάχτηκε στη χορευτική ομάδα του Κέντρου Κρητικού Πολιτισμού με δάσκαλο τον Θοδωρή Τσόντο. Τελευταίος του σταθμός ο λαογραφικός όμιλος «Κουρήτες», με δάσκαλο και πρόεδρο τον Μανώλη Παττακό, όπου για εφτά χρόνια ως πρωτοχορευτής τίμησε την Κρήτη με πολλές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με τους Κουρήτες επίσης χόρεψε στο Θέατρο Παραδοσιακών Χορών της Δώρας Στράτου. Ο Γιώργος Πετράκης έχει εκπροσωπήσει την κρητική παράδοση ως πρωτοχορευτής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Αμερική αλλά και σε χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Κίνα, ενώ έχει τιμήσει την Κρήτη ως πρωτοχορευτής σε μεγάλες παραστάσεις σε θέατρα όπως το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μποζάρ των Βρυξελλών, το Παλλάς, το Θέατρο Δώρας Στράτου και άλλα.

Το στίγμα του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αττικής άφησε με την εκλογή του ως αντιπροέδρου, κοσμήτορα αλλά και ως υποψήφιος πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, του μεγαλύτερου πολιτιστικού σωματείου στην Ελλάδα.

Τόσο η καταγωγή όσο και τα ερεθίσματα από τις δύο διαφορετικές επαρχίες των Χανίων στις παραλλαγές και τοπικές ιδιομορφίες του χορού συνετέλεσαν ώστε να διαμορφώσει ένα δικό του προσωπικό ύφος στον κρητικό χορό. Σε αυτό επίσης συνετέλεσε η επαφή του με διαφορετικούς δασκάλους αλλά και χορευτές από όλες τις περιοχές της Κρήτης.

Η χοροδιδασκαλία του στην Αθήνα ξεκίνησε στο χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Φρεδιανών Αθήνας. Υπήρξε χοροδιδάσκαλος του Σύλλογου Κρητών Γλυφάδας «Η Κρήτη»  από το 2006 έως το 2019. Είναι ο ιδρυτής και χοροδιδάσκαλος του λαογραφικού ομίλου «Κρήτες». Έχει υπάρξει εισηγητής στα εξής σεμινάρια κρητικών χορών: 1) τo 2009 στην κισσσαμίτικη σχολή κρητικών χορών «Ονειροκρήτες» της Ευαγγελίας Κουνελάκη στα Ανώγεια Ρεθύμνης, 2) τον Ιούλιο του 2013 στο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που διεξήχθη στα Χανιά, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών και δρώμενων νεολαίας, 3) τον Μάρτιο του 2014 στο Βέλγιο σε συνεργασία με το Ecole de danse «Fanouris Trikilis», 4) τον Φεβρουάριο του 2015 σε μαθητές γυμνασίου του Αρσάκειου Ψυχικού, 5) τον Μάρτιο του 2015 για δεύτερη συνεχή χρονιά στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με το Ecole de danse «Fanouris Trikilis», 6) τον Ιούλιο του 2015 στην Πάτμο, 7) τον Νοέμβριο του 2015 στους εννιακόσιους μαθητές του Αμερικάνικου Κολλεγίου, 8) τον Μάρτιο του 2017 στον σύλλογο Κρητών νομού Τρικάλων «Ο Ψηλορείτης», 9) τον Απρίλιο του 2019 «Η τέχνη του πρωτοχορευτή» που διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, 10) τον Απρίλιο του 2019 «Η τέχνη του πρωτοχορευτή» της Ελληνικής Κοινότητας του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, 10) τον Απρίλιο στην Καρδίτσα στον λαογραφικό χορευτικό όμιλο Τρικάλων «Μενελαΐς».

Θέλεις να επισκεφτείς το Hobby στην Αθήνα;

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εγγραφή στο newsletter